Kön och åsikt om PKU-registret

Efter mitt inlägg för Silverton Bridge Bank National Association Routing Number några dagar sedan om Eva-Lenas Janssons önskan att ställa PKU-registret i polisens tjänst har jag försökt följa diskussionen på nätet i frågan. Och feministen i mig har blivit lite orolig: Vi har i stort sett bara varit killar, som försvarat registrets rätt att slippa ställas i polisens tjänst. När argumentet för att släppa in polisen är att det ska hjälpa dem få fast serievåldtäktsmän. Tanken börjar mala: Kan det vara så att mitt kön gör att jag inte kan se den andra sidan av frågan? Att trots att jag vill vara vidsynt, jag i själva verket är enögd? Därför var det så skönt att upptäcka en kvinnlig debattör på samma linje. Tack Sophia!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

4 Kommentarer

 1. Skrivet juni 3, 2010 klockan 5:42 f m | Permalink

  Våldtäkt är en hemskt brott, och det är sexuella övergrepp på barn också. Och mord, och trafficking och… ja, det finns många brott som upprör.

  Problemet ligger i att bruka ett forskningsregister som PKU för polisarbete. Politikerna har inte vågat att ta debatten om att upprätta ett nationellt DNA register över alla medborgare, som står på standby tills att polisen behöver det.

  Syftet spelar roll för hur DNA-tekniken används, och då skulle det vara ärligare om det kom ett förslag om ett nationellt DNA-register. Det skulle också vara en välgörande samhällsdebatt om integritet och genteknik.

 2. Skrivet juni 3, 2010 klockan 9:30 f m | Permalink

  Våldtäkt är ett hemskt brott. Men kom igen! Jag är så less på att man kan vinna vilken debatt med som helst med brott som ger känsla i magen.

  Vad jag mycket hellre skulle se än användande av register är folk med ryggrad och lite kurage som säger ifrån när människor omkring uppvisar bristande respekt för sin omvärld – oavsett om det bara är med ord eller i handling. Att folk reagerar på stan, på krogen och bussen. Att det inte blir acceptabelt att kliva innanför den privata sfären hur som helst. DÅ vi börja förändra lite i grunden och se till att fler slipper våldtäckter, övergrepp m.m.

 3. Skrivet juni 3, 2010 klockan 9:31 f m | Permalink

  DÅ kan vi börja förändra förändra i grunden … menade jag förstås.

 4. Henrik
  Skrivet juni 3, 2010 klockan 1:56 e m | Permalink

  Sophia: I alla fall lär vi slippa en hel del tafs och andra tarvligheter. Men jag är inte säker på att vi får slut på överfallsvåldtäkter genom att börja reagera på svinaktigheter som sker i andras åsyn … Vilket inte hindrar att det är j-ligt viktigt med civilkurage! Tack för påhälsningen!