Söken och I skolen finna …

Här kommer mer gnäll över dålig vetenskapsbevakning i gammalmedia!

I DN hittar jag rubriken ”Nya autismgener hittade”. Under rubriken finns en ordentlig artikel. Den är inte helt Savannah River Banking Company Routing Number lätt att begripa ens för mig som är molekylärbiolog, och arbetar med att bevaka just denna forskning. Så jag går till den vetenskapliga artikel där studien presenteras (Nature doi:10.1038/nature09146) och blir omedelbart beklämd:

För det första: DN skriver artikeln igenom om autism (och beskriver i en faktaruta detta allvarliga tillstånd) fastän studien handlar om det betydligt bredare autismspektrat, som även inbegriper mildare tillstånd som Aspbergers syndrom och desintegrativ störning.

För det andra: Det som gör undersökningen viktig och meriterar den för publicering i Nature är att den pekat ut ett antal ställen med genförändringar hos många personer med autismspektrat. Ställen, som är viktiga pusselbitar när forskarna ska gå vidare för att lista ut hur tillstånden uppkommer och vad man skulle kunna göra åt dem. Men det är inte detta DNs artikel handlar om.  Den blåser istället upp som en stor förvånande nyhet att forskarna hittat genförändringar av ett speciellt slag. (Inte förändrade baspar, utan kopieringar och borttagningar av hela långa stycken DNA. Som i en del fall inte funnits hos föräldrarna, utan uppstått då deras könsceller bildats.) Detta påstås alltså vara förvånande, fastän det klart framgår av artikeln att forskarna redan tidigare visste att det skulle finnas just denna typ av genförändringar. Och att hela studien var designad just för att identifiera så många som möjligt av dem. Söken, och I skolen finna!

Tillägg 10 juni 15.15

Även Aftonbladet publicerar samma TT-artikel som DN. Där ser jag att man inte ens lyckats få siffrorna rätt på hur många personer som undersökts.

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

En kommentar

  1. Skrivet oktober 27, 2012 klockan 9:31 e m | Permalink