Den dåliga andedräktens molekylärbiologi

Somliga saker undrar man hur man tidigare klarat sig utan att veta. Som de här DNA-analyserna, som visar att hur dålig andedräkt man har beror på sammansättningen av bakteriesamhällena i munnen. De publicerades Community Bank of Georgia Routing Number för någon månad sedan i tidskriften Applied and Environmental Microbiology.

 • Forskarna tog saliv från 240 personer som klagade över dålig andedräkt, och lät personerna själva skatta hur stora problem de ansåg sig ha.
 • Sedan plockade de ut bakterier ur saliven, slog sönder dem och renade fram DNA från dem. Så man från var person fick en blandning av DNA från alla slags bakterier de hade i munnen.
 • Detta DNA gjorde man sedan en analys av: Man utsatte det för en slags målsökande saxar (kallade restriktionsenzymer) som bara kan klippa DNAt vid speciella sekvenser. Alla DNA-bitar som då bildades sorterades sedan efter storlek (med hjälp av en metod som kallas gel-elektrofores).
 • Sedan kunde man jämföra mönstret av olika långa och korta DNA-bitar mellan de olika proverna. Ju mer mönstret påminde om varandra mellan två prover, desto fler gemensamma bakterier måste de människor haft, som gav provet.

Då såg forskarna att försökspersonerna kunde delas in i fyra grupper, med olika särdrag i mönstret av längder på DNA-molekyler, och därmed också i bakteriefloran. Det visade sig att hos en av grupperna var problemet med andedräkten betydligt mindre än hos de övriga grupperna. Så om man har riktigt dålig eller lite mindre dålig andedräkt – det beror på vilka bakterier som bor i ens mun!

Såvida det inte är tvärt om, att somliga bakterier inte klarar sig om man har för dålig andedräkt…

Källa: Appl Env Microbiol 76:2806

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

5 Kommentarer

 1. Adam
  Skrivet juni 15, 2010 klockan 9:35 f m | Permalink

  eller såvida inte generna påverkar självförtroendet för kropslukter?

 2. Henrik
  Skrivet juni 15, 2010 klockan 12:58 e m | Permalink

  Fast det var bakteriernas gener de undersökte, inte försökspersonernas!

 3. Skrivet juni 20, 2010 klockan 12:38 e m | Permalink

  Ja, inte vill jag bo vid en sulfatfabrik i alla fall… Vore jag bakterie skulle jag nog också emigrera från svaveldofterna.

 4. Arne
  Skrivet juni 26, 2010 klockan 10:16 f m | Permalink

  Det ”handar” om DNA forkningen. Men jag vill påpeka att andedräkten har oftast med magen och tarmens kondition att göra! Kroppens immunförsvar innefattas till ca: 75% i tarmen!
  Och matsmältningen börjar med att man tuggarin saliv i maten.
  Tandstatus är också en viktig fråga när det hjäller munnens status. Tandhällsan bör i frammtiden ingå i den allmänna sjukvården.

 5. Henrik
  Skrivet juni 26, 2010 klockan 2:38 e m | Permalink

  Hej Arne, det finns ingen motsättning mellan den här undersökningen och det du skriver. Vi vet att vilka bakterier vi har i saliven påverkar tandhälsa. Vi vet att tandhälsa påverkar andedräkten. Här visas dessutom ett samband mellan andedräkt och vilka bakterier vi har i just saliven. Och så påpekar jag att man använt just DNA-tekniker för att upptäcka detta. Min poäng med att skriva denna och många andra poster är att visa hur mycket olika frågor gentekniken idag kan hjälpa forskare i många olika fält att besvara.