Vad Jantelagen verkligen är

Detta inlägg är flyttat till min nya blogg för mer politiska tankar. Här är inlägget!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

9 Kommentarer

 1. göran johansson
  Skrivet augusti 7, 2010 klockan 12:57 e m | Permalink

  Man lär sig inte ords betydelser genom att läsa gamla etymologiska ordböcker, man lär dem av hur de används av samtida språkbrukare.

 2. Henrik
  Skrivet augusti 7, 2010 klockan 4:35 e m | Permalink

  Hej Göran, Tack för kommentaren. Jag läser inte gamla ordböcker, utan den roman där Jantelagen beskrivs och livet i dess skugga skildras! Och använder man metaforer ur skönlitteratur tycker jag faktiskt man har en skyldighet att veta vad metaforen står för, och inte använda den för närmast motsatsen till det författaren beskrivit. Annars blir liksom all kommunikation meningslös. Som om jag skulle använda muminfamiljen som en symbol för ett välordnat liv i eget hus, prydliga rader syltburkar i källaren och fader med hög hatt och käpp, istället för det avslappnade lätt bohemiska liv som Tove Jansson verkligen beskrev.

 3. Skrivet augusti 7, 2010 klockan 4:39 e m | Permalink

  ”man lär dem av hur de används av samtida språkbrukare”

  På Gotland används jantelagen av kommunpolitiker och öns priviligierade småpåvar för att trycka ner de som anser att Gotland kommun och dess myndigheter ska följa svensk lag och inte särbehandla människor eller gynna vissa enskilda företagare. När vi som gillar demokrati och rättsäkerhet opponerar oss mot alla dessa fall av särbehandling så får vi höra att vi är avundssjuka och jante-lagare.

 4. Arne
  Skrivet augusti 8, 2010 klockan 8:06 f m | Permalink

  Jantelagen hade sina rötter i de gamla bondesammhället. Med konsumismen och globalicerinen har vi fått nya utmningar!
  Inom de nya fällt som urbaniseringen och konsumismen har öppnat,
  med ”pengarna som motor” har vi blandannat märkeskläder. Denna form av konsumtion kan sammanfattas som en varant av jantelagen. Med bl.a. mobbing och osemja som följd!

 5. Arne
  Skrivet augusti 8, 2010 klockan 11:00 f m | Permalink

  Förtydligande: Jag menar naturlikvis inte att märkeskläder alltid är av ondo. Hur dessa kläder fabriceras i utväcklingsländer får vi ventilera i andra fora.

 6. Skrivet augusti 8, 2010 klockan 12:12 e m | Permalink

  I den sista Sovjeten, även kallat Oskarshamns kommun, har sossarna alltid härskat och Jante anses här vara uppfunnen och inte i Norge. Så vist är socialdemokraterna kraftigt associerade med denna lag. Just Oskarshamn är mycket intressant ur kultursocial synpunkt då även V hade 22% av rösterna i sista valet och det finns en bruksmentalitet som inte finns någon annanstans i Småland som ju annars präglas av Gnosjöandan. För några år sedan kom kommunen sist i näringslivsrankingen och skandalerna duggar tätt med snart olagliga aktiägartillskott på 360 miljoner och nepotismen är väldigt utbredd.

  Så visst finns sambandet jantelagen – socialdemokraterna.

 7. Henrik
  Skrivet augusti 8, 2010 klockan 12:35 e m | Permalink

  Nils Dacke, Din kommentar är ett exempel på det jag argumenterar mot i inlägget, att man helt utan respekt för vad Sandemose skriver i sin roman använda begreppet ”Jantelagen” för allt som man tycker illa om! Man måste nog hata sossar rätt ordentligt för att tro att Jantelagen uppfanns i en kommun som skapades runt 40 år efter det att lagen nedtecknades!
  Arne: Jag är osäker på detta med rötterna i bondesamhället. Å ena sidan krävde ju samverkan i byarna före skiftena en hel del anpassning och ödmjukhet, men mina fördomar säger att det bland jordbrukare snarare setts som ett tecken på duglighet än strebermentalitet om någon av de egna lyckats köpa loss arrenderad jord, genom hårt arbete och duglighet utvidga ägorna etc … Men det kan jag ha fått om bakfoten. Rätta mig gärna, någon som vet!

 8. Arne
  Skrivet augusti 8, 2010 klockan 2:53 e m | Permalink

  Bodil Jönsson som är Professor emeritus i rehabeliteringsteknik beskrev i ”innledningen”programmet VINTER den 2010-01-01 sina efarenheter från sin barndomm på den karja landsbygden i Halland. Det lilla jag mins av hennes berättelse sammanfaller till delar med janelagen. Förmodligen hör janelagen också ihop med hur bördig jordarna var i krin bondgårdarna. Väder vind och nederbörd får man inte heller glömma i detta sammanhang. Sjördebidrag fanns heller inte att tilgå. Måna gånger kunde däför vintrarna bli tuffa och kalla. Sandemose Henrik du kanse har några uppgifter var i Norge Sandemose kom ifrån, detta kan vara intersann i sammanhanget. Och angående B:J Vinter- programmet det kanse finns att tillgå via SR. poddradion!

 9. Henrik
  Skrivet augusti 8, 2010 klockan 7:36 e m | Permalink

  Arne: Sandemose växte upp i den då rätt lilla staden Nyköbing på Jylland i Danmark. (Det blev ett skrivfel i texten, han växte upp i Danmark och skrev boken i Norge!)