Jag lämnar (s) för Piratpartiet

Detta inlägg är flyttat till min nya blogg för mer politiska tankar. Här är inlägget!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

69 Kommentarer

 1. Skrivet september 3, 2010 klockan 1:02 f m | Permalink

  När fan blir gammal så blir han religiös?

 2. Skrivet september 3, 2010 klockan 4:36 f m | Permalink

  Välkommen ombord Henrik, och eftersom jag förstår att beslutet var svårt, all respekt.

  … Men visst ÄR det märkligt att det är så svårt att lämna ett parti även när man har valt en hjärtefråga som ett annat parti driver bättre?

  Nu menar jag inte precis dig, men är det något som stör mig är det hur alla verkar behandla sina partier som fotbollslag snarare än verktyg för att driva politiska frågor. Alldeles för mycket tanklös lojalitet i valrörelsen.

  Trevlig att se ett undantag ^^

 3. Skrivet september 3, 2010 klockan 8:15 f m | Permalink

  Välkommen ombord! :-)

 4. Henrik
  Skrivet september 3, 2010 klockan 11:18 f m | Permalink

  # NathalieY: Tack för de snälla kommentarerna. Fast jag har en ljusare syn än du på våra aktiva politiker i alla partier: De allra flesta av dem är ärliga, hårt arbetande, fyllda av goda ambitioner, och ser till landets eller sin kommuns bästa snarare än till sitt eget. Men i dessa frågor har de drabbats av en slags kollektiva skygglappar, som gör att de inte vill se effekterna av summan av en rad beslut de är medansvariga till. Och de kommer inte att vakna av att man stillsamt försöker påpeka det för dem – det krävs en liten jordbävning för att man ska vakna upp ur ett sådant kollektivt blundande. Och uppenbarligen krävs en kraftigare jordbävning än EU-valet. Så nu får vi jobba för att pp kommer in i riksdagen och blir vågmästare där!
  # Scary Devil Monaster: Ännu mer förbryllande än mitt eget gamla partis agerande är att de MUF-are som drev ”Storebror ser dig”-kampanjer när jag var gymnasist, och fick mig att inse hur viktiga dessa frågor är, nu sitter och administrerar en politik som är ännu värre än Bodströms. Vem var MUF-ordförande under den kampanjen? Bea! Vem ledde MSU på min skola? Hennes nuvarande statssekreterare! Finns inga pirater i min ålder med MUF-förflutet som har lite material från den kampanjen liggande i källaren? Det skulle man säkert kunna göra något roligt av nu!
  # Leo: Viktiga saker du tar upp, och det är en av de saker som länge fick mig att tveka. Men man kan sällan få allt man önskar på en gång, och utan en stat som själv respekterar medborgarnas integritet kommer staten aldrig att kunna driva sådana krav på företag och arbetsgivare.

 5. Skrivet september 3, 2010 klockan 1:44 e m | Permalink

  Först Laakso och Hartmann, och så du.

  Jag kan bara säga – wow!

  Och du skriver så jävla bra! Din artikel som motiverar ditt val är fullkomligt lysande, helt briljant.
  Jag studerar noggrant det du har skrivit, för att lära mig ännu bättre formuleringskonst.

  Ett av de största fenomenen just nu är det här att politiskt engagerade personr från alla håll och kanter samlas kring ett fåtal frågor, och verkligen enas kring dem. Detta är något som de etablerade moderpartierna verkar ha missat.

  Fantastiskt – och välkommen till Piratpartiet!

  @ Torleif – du har missat helt. Självklart kommer Piratpartiet in i Riksdagen.

  Men även om vi mot all förmodan inte skulle komma in, kommer vi garanterat att få över 2,5 %, och då får vi partistöd.

  Med tanke på hur mycket vi har åstadkommit utan pengar – vad ska vi då inte kunna göra MED pengar?

  En röst på Piratpartiet är en mycket välinvesterad röst!

  Än en gång tack, Henrik!

 6. Skrivet september 3, 2010 klockan 4:42 e m | Permalink

  Bra gjort, Henrik!

 7. Skrivet september 3, 2010 klockan 7:56 e m | Permalink

  Några av de sundaste tankar jag sett formulerade i en blogg på länge! Låt oss nu först rädda och säkra demokrati, frihet och personlig integritet – sedan kan vi forsätta käbbla om bidrag, skatter, försvar och andra petitesser.

  Själv är jag i grunden borgerlig och fram till före förra valet var en stor orsak till detta att jag alltsedan jag började följa den politiska debatten under tidigt sjuttiotal upplevt den sidan som åtminstone en aning liberalare än motståndarna. Detta argument finns inte längre – samtliga riksdagspartier har i min värld nu diskvalificerat sig som valbara alternativ, och så kommer det att förbli till dess de byter fot i de här frågorna!

  Vi har alltså framför oss ett rent enfråge val – gör som Henrik, och så många andra uppriktigt oroade svenskar! Kräv rättning den 19:de – vi är inte roade!

 8. Jonas
  Skrivet september 4, 2010 klockan 12:33 f m | Permalink

  Härligt Henrik Brändén!
  Kombinationen av att du varit aktiv sosse så länge och att du nu stödjer Piratpartiet kan jag tänka mig gör att många gånger fler människor lyssnar på dig i Piratpartiets frågor än om du alltid hade varit piratpartist. Med tiden kan jag tänka mig att de flesta av ”den typ” av människor du nu når tack vare den kombinationen, kanske snart har börjat betrakta dig som vilken piratpartist som helst, och det vore väldigt synd. Som piratpartist ser jag gärna att du fortsätter att, så länge som möjligt, vid varje tillfälle där du strider för Piratpartiets frågor trycka på ditt gedigna förflutna som aktivt egnagerad sosse. Inte bara närmaste tiden utan i många år framöver – så ofta som möjligt så länge som möjligt. På så sätt kan du ge Piratpartiet extra stor draghjälp under en längre tid, och inte bara nu när ditt byte av parti är färskt.

 9. Jonas
  Skrivet september 4, 2010 klockan 12:47 f m | Permalink

  Jag såg nu att det fanns en Jonas här redan. Detta inlägg och inlägget strax före detta är skrivet av en annan Jonas än de tidigare inläggen med avsändaren Jonas. Ber om ursäkt för förvirringen.

  PS Välkommen till Piratpartiet Henrik Brändén!

 10. Stoffe
  Skrivet september 4, 2010 klockan 3:18 e m | Permalink

  Mycket bra skrivet! All lycka!

 11. Skrivet september 4, 2010 klockan 4:37 e m | Permalink

  Wow, det här var riktigt intressant läsning. Själv fnös jag först åt enfrågepartiet, sedan var jag tvungen att se vad det var för nötter. Det visade ju sig vara riktigt vettiga sådana. Nu har jag övergett M och FP och tagit klivet ombord.

 12. Anton
  Skrivet september 4, 2010 klockan 7:27 e m | Permalink

  @Torleif Malm:

  Jag röstade på PP redan förra valet, och jag har aldrig varit så nöjd och till och med stolt över någon enda röst jag lagt i hela mitt tidigare liv. Jag röstade naturligtvis PP även i EU-valet, och kommer så göra i detta riksdagsval också. Liksom i nästa.

  Det är lite skrämmande att så många ser en röst på ett parti som inte kommer över 4%-spärren som bortkastad. Jag känner att alla mina tidigare röster ihop känns mer bortkastade än den enda röst på PP som jag lade i förra riksdagsvalet där jag blev en del av 0,69%.

  Det mest skrämmande är nog att folk i gemen verkar dra slutsatsen att man bör rösta på något annat parti om det man egentligen vill rösta på riskerar att inte komma in, istället för att dra slutsatsen att staten kanske skulle sluta upp med sin demokratividriga vana att kasta bort somliga medborgares röster. För det är inte den som röstar som kastar bort sin egen röst – det är staten som står för denna handling.

  Men demokrati är ju fint att prata om och slå sig på bröstet för, fast i praktiken är det något jobbigt och besvärligt som de stora etablerade krafterna försöker segla runt och minimera effekterna av så gott de kan, till förmån för sin egen makt.

 13. Skrivet september 5, 2010 klockan 9:58 e m | Permalink

  Känner igen ditt resonemang precis. Är också gammal sosse, men blev piratpartist redan 2006 när jag såg vart det började barka. Skrev om mitt ”avfall” här: http://jorgenl.blogspot.com/2008/12/en-sosses-frsvarstal.html

 14. Q som i Qfisk
  Skrivet september 6, 2010 klockan 9:23 e m | Permalink

  Kan du inte rösta på V?
  Även de vill ha bort FRA och Ipred, och tillåta fildelning.
  Dessutom är de med och bildar rödgrön regering.
  PP kommer ju enbart att stödja det block som ger dem rätt, oavsett politik i övrigt.
  Röstar du V får du ju behålla den socialistiska ideologin.

 15. Henrik
  Skrivet september 6, 2010 klockan 9:40 e m | Permalink

  Q: Jag har sedan 15 års ålder varit antikommunist, så för mig är det otänkbart att rösta på V. Dessutom missar du själva huvudpoängen bakom mitt partibyte och pps strategi: Jag tycker de här frågorna just nu är viktigare än de flesta andra, och mycket viktigare än alla dem där det går att urskilja tydliga skillnader mellan de två blocken. Och pp tycker att dessa frågor är så viktiga, att de säger sig vara beredda att kompromissa om allt annat för att få igenom så mycket som möjligt av dessa. pp har ett enda krav för att stödja en rödgrön regering, V har kilometerlånga önskelistor där IPRED och FRA trängs med med tusentals andra önskemål om allt från från sex timmars arbetsdag till mer pengar till naturreservat och elbilar, när de sätter sig och förhandlar i en koalition de redan på förhand lovat att inte lämna. Vilket av partierna tror du har störst chans att få Mona att köra över Thomas, respektive Fredrik att avpollettera Bea?

 16. Anders
  Skrivet september 6, 2010 klockan 10:41 e m | Permalink

  Bra skrivet. Skönt att se en rakryggad integritetsvän i gammelpartierna. Det är en bristvara.

 17. Skrivet september 9, 2010 klockan 10:24 f m | Permalink

  Hej Henrik!
  Mycket intressant läsning. Jag noterade härom dagen att Piratpartiet både talar om Kunskapssamhället (det ordet har jag inte sett eller hört något annat parti använda) och vikten av att resultat från offentligt finansierad forskning ska vara fritt tillgänglig. Roar mig med att scanna valmanifest i jakt på tankar om kunskap och forskning, men det är egentligen bara Fp som – utöver PP – verkar ha brytt sig om att ta med det i sina manifest. De långsiktiga samhällsfrågorna är inga valvinnare…

 18. Skrivet september 13, 2010 klockan 9:59 f m | Permalink

  Antag att PP redan haft makten och gjort det de vill och givit oss integritet. Till frågan:

  Vad skulle du göra annorlunda i den världen jämfört med idag?

 19. Skrivet september 13, 2010 klockan 1:04 e m | Permalink

  Visst är det lite smärtsamt? Jag har vänsterbakgrund, och har sen länge intresserat mig mycket över det filosofiska kommunistiska tänket – att alla äger allt.

  Som ”urpirat” (med sen start) har jag haft mina tvivel, men nu känner jag att jag funnit rätt plats. Genom vår politik får jag chans att som pedagog utveckla kunskapssamhället, som människorättskämpe och demokrat avveckla storebrorssamhället, och som kultur- och kommunikationsälskare får jag chansen att stå upp för internets vackraste fördelar.

  Det liberala tänket som kommit att genomsyra vår politik tilltalar mig alltmer, ”power to the people”, tänker jag ofta. Som kritiker till den upphackade välfärden har jag chans att diskutera systemen ur ett juridisk perspektiv – ”den lilla människan” måste ha en plats i vårt rättssystem.

  Avslutar med att ge mitt varma välkomnande till dig, genom att citera Public Enemy; ”If you don’t stand up for something – you’ll fall for anything!”