”Forska” fram övervakning

Några vänner har fäst min uppmärksamhet på ett forskningsprojekt som finansieras av  EUs sjunde ramprogram (delprogrammet ”Security”, utlysningen ”Intelligent urban environment observation system”). Projektet har akronymen INDECT (vilket ska utläsas som ”Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment”).

Kort Swift Code Absa Bank Limited uttryckt går forskningsplanen ut på att skapa mjukvara som ska kunna (a) känna igen ansikten i realtid på övervakningskameror, (b) suga upp och analysera information på bloggar, chatsajter och andra sociala media på internet, (c) rekonstruera individers sociala nätverk, och (d) samköra allt detta mot varandra och all annan information som lagras hos polis och säkerhetstjänster. Inte för att närmare undersöka dem som misstänks för allvarliga brott. Utan för att kunna upptäcka hos vilka av de medborgare polisen och säkerhetstjänsten tidigare inte intresserat sig för, som man kan hitta mönster, som skulle kunna ge anledning att titta lite närmare på dem.


Det vill säga: För de av våra skattepengar, som EU anslagit till forskning inriktat på att lösa angelägna samhälleliga problem, finansieras forskning som ska leda fram till datorbaserade system som ska övervaka hur icke misstänkta medborgare rör sig och vilka de umgås med, både fysiskt och elektroniskt.  Har ni svårt att tro på detta? Det hade jag också. Till dess jag besökte projektets hemsida. Principerna läggs fast redan på förstasidan. Under Public Deliverables hittar man de  olika delprojekten i detalj, lägg gärna märke till punkterna 4.1, 4.2 och 4.3. Att syftet är att kartlägga dem polis och säkerhetsorganen inte redan fått upp ögonen på framgår av följande formulering under ”Approach to Ethical Issues”:

For example, if police received information that a paedophile was targeting children in a particular area, Indect will allow the police to focus on persons in that area who display behaviour typically displayed by such criminals … It is important to note that a person highlighted by Indect would merely be brought to the attention of the relevant authorities, so that normal lawful measures can be taken. The fact of highlighting by itself would involve no legal consequences for the person …

Skrivningarna om etiska överväganden gör för övrigt inte minsta försök att precisera de etiska dilemman projektet reser, utan består av ren argumentation för den verksamhet man utvecklar redskap för. Projektet har en etiskt rådgivande kommitté, som domineras av aktiva poliser och säkerhetsforskare. Efter att projektet senaste tiden fått en del uppmärksamhet i kontinentaleuropeiska medier och mycket uppmärksamhet i bloggosfären har etikrådet skapat en något okonventionell roll för sig själv i projektet: att besluta vilka av rapporterna från projektet som ska offentliggöras. Och att se till att bara en av de inblandade forskarna ska få uttala sig för massmedia.

Jag har redan på Livbåten rest frågan ifall de som beviljat pengar till detta projekt verkligen vill och tror att det är denna typ av system polis och säkerhetstjänster i EU i framtiden ska använda för att övervaka sina medborgare. Och om de menar att detta är ett samhälleligt eftersträvansvärt mål på samma sätt som AIDS-vacciner och bensinsnålare bilar.

Men detta visar också vad för slags verksamhet man får, när pengar till forskning inte utlyses brett, utan det sitter politiker och tjänstemän och definierar olika samhälleligt eftersträvansvärda ”mål” som forskningen ska leda fram mot. Riktig forskning är fri och sökande, och kan därför ge oväntade upptäckter. Beställd forskning leder bara till förutsägbara resultat. Eller degenererar till ren produktutveckling. Studera detta projekt, Tobias Krantz, och tänk om!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

4 Kommentarer

 1. Publicerad september 9, 2010 kl 4:42 e m | Permalänk

  Skönt att INDECT får lite uppmärksamhet igen. Det var för länge sedan.

  Väl skrivet, som alltid 😉

 2. Adam
  Publicerad september 9, 2010 kl 5:14 e m | Permalänk

  Herregud!
  är nog allt jag kan säga

 3. Publicerad september 9, 2010 kl 8:07 e m | Permalänk

  Åh, så kreativt, använda pedofili som murbräcka för att försvara integritetskränkningen…

 4. Publicerad september 9, 2010 kl 8:08 e m | Permalänk

  Bra skrivet förresten!

En Trackback

 • Av Pixomania den september 9, 2010 kl 10:10 e m

  INDECT…

  INDECT is a research project funded by EU which stands for ”Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment”. The goal with the project is to make a software that should…