Upp till kamp mot datalagringen!

Detta inlägg är flyttat till min nya blogg för mer politiska tankar. Här är inlägget!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

6 Kommentarer

 1. Publicerad november 11, 2010 kl 9:46 e m | Permalänk

  Jäklar vad du skriver skickligt! Piratpartister är visserligen ofta bra på att använda den nya teknikens fördelar och att diskutera vettigt, men sådan här klassisk politisk retorik- och skrivförmåga (som visserligen inte är det primära målet med en rörelse, men däremot ett sätt att nå en rörelses primära mål; för att få inflytande behöver vi bli tagna på allvar, och för att bli tagna på allvar måste vi bemästra de traditionella agiteringsmetoderna också) råder det helt klart brist på inom partiet. Bravo!

 2. Progress
  Publicerad november 11, 2010 kl 10:24 e m | Permalänk

  Mer intresssant är väl hur trafikdatan i praktiken innehåller mer än bara data om trafik.

  Direktivet går längre än att bara lagra avsändare och mottagare. Mottagare i detta fall är inte bara ett namn som för tredje part oftast saknar betydelse, utan är en address som är associerad med en viss website. Något som gör att denna lagring också ”ser” typen av innehållet som efterfrågas. På så sätt är ”datan” också del av innehållet.

  Tekniskt sett bör lagen också få problem med att hävda att man inte lagrar innehållet i kommunikationen. När man pratar om lagring av addresser har uppenbarligen inte Ask, mfl, förstått att en ip-address är inte samma sak som en e-post address. För att förstå skillnaden måste man förstå OSI-modellen. Enkelt sätt kan man dock säga att för att lagra en e-post address måste själva datan i paketet analyseras. Varför detta måste ske är för att SMTP är inte transportprotokoll på samma sätt som IP, utan är i praktiken ett program på nivå 7 i OSI. Vilket betyder att detta är samma sak som att plocka ut hela URI:er från HTTP då dessa egentligen också är ”addresser”. Detta vill man dock inte göra(?).

  Ovan bör göra att direktivet bryter mot regeringsformen om skydd för den personliga integriteten (kap 2. §2 och §3).

 3. Docturnal
  Publicerad november 13, 2010 kl 12:15 e m | Permalänk

  Det är precis detta jag tycker är viktigt med alla västvärldens nya övergrepp på den sociala arena som internet idag är. Man kan inte försvara en demokrati med odemokratiska medel. (man kan därför fråga sig om styret i väst numera är inkompetent eller odemokratiskt, för det måste vara åtminstone ett av dem.)

 4. Publicerad november 13, 2010 kl 2:43 e m | Permalänk

  Henrik. Helt riktigt att för att förstå både samtid och framtid så är det värdefullt att känna till även historien. Och detta är ju ”bara” 30 år bakåt. Så fort går det. 1979 hade Ullsten suttit som statsminister i knappa året och efter valet 79 tillträdde en ny Fälldinregering (med Ullsten som utrikesminister). Och strax efter gick den ryska u-båten på grund i den svenska kusten. Men ingen, ingen (utom möjligen vissa stalinister) kunde tänka sig den övervakning av ALLA som idag föreslås av alliansregeringen (!), ivrigt påhejad av sossar som dessutom vill skärpa övervakningslagen!

  Med vilket mandat? Och litar de på polisen?
  Saker som jag (och Hans Lindblad) tar upp i denna lilla text.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/11/vi-kraver-en-lag-om-lagring-av-privat.html

 5. Publicerad november 14, 2010 kl 12:15 f m | Permalänk

  Hej! Det här var fantastiskt bra och intressant, det känns rätt allmängiltigt och jag skulle hemskt gärna referera inlägget från Ninjavideos blog (http://www.saveninjavideo.net). Den är ju dock engelsk och det känns lite kymigt att sno och översätta ditt inlägg, så jag undrar om du skulle ha lust att göra det själv, eller om det kanske känns ok att jag gör det om jag frågar snällt. (Ninjavideo är fö ett community som jobbar rätt hårt på copyrightfrågor, fritt internet och liknande just nu, eftersom grundarna snart står inför amerikansk rätta för den streamingsite forumet satt ihop med fram till 30/6 då myndigheterna beslagtog ett antal siter. Blir en spännande och prejudicerande rättegång…)
  Mvh Malin

 6. Henrik
  Publicerad november 14, 2010 kl 12:44 f m | Permalänk

  Tack alla för snälla kommentarer!

  Malin: Översätt gärna texten och lägg ut! Tacksam om det på något sätt framgår vem som är författare, och finns en länk hit blir jag ännu gladare. Lycka till!

13 Trackbackar