Historia skrivs i Kairo

Detta inlägg är flyttat till min nya blogg för mer politiska tankar. Här är inlägget!

av Henrik Brändén

Bokmärke för permalänk.

Både trackbacks och kommentarer stängda

2 Kommentarer

 1. Skrivet februari 12, 2011 klockan 12:16 e m | Permalink

  ”Något som naturligtvis noteras i huvudstäder som Amman, Riyadh, Islamabad.”

  Well, det kanske lär hända något i Islamabad, men knappast i Amman och Riyadh.

  * Jordanien har iofs ofta dåligt förtroende för parlamentet, men kungen är väldigt populär. Så, det mesta som kommer att hända där är att kungen utlyser nyval (vilket har hänt några gånger tidigare).

  * Saudi är ett rikt land. Hungriga vargar jagar bäst, och rika revolutionärer revolterar inte. Det enda som lär orsaka någon förändring där är på sikt ändrade värderingar i den unga generationen, som urholkar de traditionella värderingarna gradvis. Detsamma gäller liknande diktaturer, som tex Kuwait.

 2. Henrik
  Skrivet februari 12, 2011 klockan 9:20 e m | Permalink

  Hej Anders, Jo, jag vet att Saudiarabien är rikt, och att Jordaniens kung har betydligt mer goodwill bland sina undersåtar än Mubarak hade under sina sista år vid makten. Men vad resonemanget handlade om är inte sannolikheten för en revolt i de olika länderna, utan hur mycket regimen kan lita på att USA är beredda att betala tillbaka för tjänster man gjort. Och att de senaste veckornas händelser kraftigt urholkat USAs ”kreditvärdighet” hos den typen av regimer.