Pedagog

Pedagog

Jag har arbetat en del mot skolor och med att utveckla pedagogik kring den nya biologin:

Vetenskapsteater för skolor: Cellsamma historier

Genteknikens svåra frågor gestaltade på scen av skådespelaren Anders Jansson. Föreställande bland andra Mat-Tina, Ingemar Bergman, Gud och Hugo, mannen med världens sämsta arvsmassa. Jag var med i diskussionerna då föreställningen arbetades fram, och uppträder ibland som expert. Läs mer här!

Rollspel, värderingsövningar och diskussionsmaterial

Få igång diskussion i klassrummet om hur vi ska använda gentekniken. Ett rollspel jag gjort tillsammans med Nobelmuséet, värderingsövningar jag använt i med Unga Spekulerar, och en sammanställning av frågor för gruppdiskussioner eller fördjupningsarbeten. Finns här!

Sagor om bakterier, virus och fotosyntes

Sagor för barn mellan 5 och 9 år. Som jag skrivit, och läst för förskolegrupper runt om i landet. Bland annat besöker sagorna varje år Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Om vad som sker på cellers och molekylers nivå när ett förkylningsvirus klättrar in i halsen, en magbakterie gör oss sjuka och våra kroppar omvandlar syre till koldioxid. Läs mer här!

Elevövningar i bioinformatik

Göra släktträd för att avgöra vilket slags influensavirus som drabbat. Analysera DNA-sekvenser för att förstå hur en ny sjukdomsbakterie kan vara så aggressiv. Surfa i människans DNA och vrida på proteinstrukturer. Utprovade på elever. Och uppdaterade i maj 2010. Klicka här!

Genteknikens svåra frågor

Ska vi genmodifiera våra barn? Vem ska få se mina och dina gener? Hur ska vi tillåta oss att blanda människor och djur på cellers och geners nivå? En rad texter, som utgår från viktiga samhälleliga och etiska frågor, som gentekniken reser. Och går vidare till den biologi och teknik, som behövs för att ta ställning. Finns här!

Kortkurs i bioinformatik

En kort vägledning för lärare och andra intresserade till de databaser och on line-tjänster som lagrar DNA-sekvenser, proteinstrukturer och mängder av andra forskningsresultat och fakta. Klicka här!