Det har senaste tiden skrivits i DN och Aftonbladet om DNA-bantning. En reporter på DN har nämligen via internet köpt ett postordertest av några gener (fem stycken)  från ett företag i USA. Så fick hon resultatet:

Domen på skärmen lyder: “fat trimmer”. Det betyder att jag effektivast går ner i vikt om jag drar ner på fettet och minskar på kalorierna. Personer med min genkod tar upp mer fett ur maten än andra och bör vara särskilt försiktiga med mättat fett i till exempel mejeriprodukter.

Till min förskräckelse får jag också veta att jag har en gen som ger mig långsam ämnesomsättning. Det gör det lättare för mig än andra att gå upp i vikt.

Inte blir jag gladare av att läsa kapitlet om fysisk träning. Det visar sig att min genprofil gör det svårt för min kropp att bryta ner kroppsfett till energi när jag tränar. För mig räcker det inte med måttlig motion för att bränna fett. Jag blir uppmanad att välja intensiva träningsformer som joggning och dessutom träna mer än andra.

Det är möjligt att företaget uttryckt sig mer nyanserat än så. Men uppenbarligen är detta hur en välutbildad reporter med vana av att bevaka vetenskap uppfattar informationen från företaget.

Men så här är det: För alla de egenskaper som företaget diskuterar känner vi till många, ofta tiotals olika gener som tillsammans påverkar egenskapen. Och vi vet att dessa bara är en liten andel av alla som finns.

Påverkas egenskapen av tio eller tjugo olika gener har de allra flesta av oss på några av ställena en variant som påverkar egenskapen åt ena hållet, på andra ställen en variant som påverkar egenskapen åt andra hållet. Om man är bättre eller sämre än genomsnittet på att exempelvis ta upp fett ur maten avgörs av alla dessa gener tillsammans, inte bara av en.

Man kan inte vinna ett parti Bridge bara av att ha ruter ess. Man är inte dömd att förlora alla stick för att man sitter med klöver två. För att veta hur man ska bjuda måste man se hela handen. Att designa diet och träningsprogram efter att ha testat en eller två av alla de olika gener som påverkar de olika egenskaperna hos ämnesomsättningen är ungefär lika meningsfullt som att titta på ett enda kort ur bridgehanden, och utifrån det bestämma hur man ska bjuda!

Företaget som säljer dessa tester (Inherenthealth) presenterar på sin hemsida en mycket utförlig broschyr (pdf), som beskriver de vetenskapliga studier som ligger bakom testerna. För alla fem gener som testas är det väl dokumenterat att de verkligen påverkar de egenskaper som diskuteras. Men ingenstans i broschyren antyds hur liten effekt den enskilda genen har på egenskapen.

Detta illustrerar ett allmänt problem med de flesta av de gentester som nu säljs via nät och postorder: De är säkerligen rent tekniskt av hög kvalitet. De gener som testas påverkar verkligen de egenskaper man diskuterar. Men de ansvarar för en så Bank of Walker County Routing Number liten andel av genernas bidrag till egenskapen, att man inte blir ett dugg klokare av att ha gjort testet.

PS:
Vilka av mina läsare skulle inte gå ner i vikt av att följa råden att kraftigt minska mängden fett och motionera mycket mer och intensivare än andra?

Tillägg 27/5 00.02

Läs även Second Opinions uppföljning av DN-artikeln!