Arkiv

Arkiv

Här finns gamla notiser från min sajts förstasida

Hur lek lär råttor att lära sig (mars 2015)

Att vi lär oss av att leka är ingen nyhet. Inte heller att råttor gör det. Nytt är det däremot att leken inte bara tränar råttorna på sådant som leken innehåller, utan att den programmerar om nervceller, så att de lättare bildar utskott och kopplingar, och därmed gör det lättare för oss att lära över huvud taget. Jag skriver om det på Kulturella hjärnan.

Genteknikens svåra frågor (mars 2015)

Så har jag åter stått framför gymnasieelever och pratat om ett av mina favoritämnen: Genteknikens svåra frågor. Denna gång på Rosendalsgymnasiet i Uppsala, den 9/3. För dem som vill se bilderna jag visade (och några jag inte hann med)  finns de här.

I Uppsala om Kultur, hjärna och lärande (mars 2015)

Den 6 mars föreläste jag i Uppsala på ett vårkollegium med ett femtiotal cirkelledare på Uppsala Senioruniversitet om vad modern hjärnforskning har att säga om kulturens och lärandets betydelse för hjärna och hälsa, och med smakprov på vad modern hjärnforskning har att säga om lärande och undervisning. Den som vill ha min powepointpresentation med länkar till de filmsnuttar jag visade kan ladda ner den här.

I Falkenberg om musik och hälsa, dans och Parkinson (feb 2015)

Jag var i Falkenberg 26 februari och föreläste om musik och dans som behandling för Parkinson och andra neurologiska problem, för ett fyrtiotal åhörare från Parkinsonföreningen i Halland, som också bjudit in vårdpersonal. De som är intresserad av den powerpointpresentation jag visade hittar den här. Klicka på länkarna i presentationen om ni vill komma till de videosnuttar jag visade. De finns alla på nätet!

Körsång och Monalisas leende

Jag pysslar numera en del med att redigera och skriva på webbsajten “Kulturella hjärnan”. Senaste artikeln handlar om hur körsång kan stärka hälsan. Några spännande  tidigare artiklar handlar om hur vår hjärna uppfattar konst (Vad är det med Monalisas leende, och varför får vi inga problem med Cezannes förvrängda perspektiv?) och det komplicerade begreppet empati, och skillnaden mellan att lida för och att lida med.

Författarkväll på stadsbiblioteket i Norrköping (feb 2015)

En intressant vändning, att bjudas in till en författarkväll om ett tema man inte hunnit skriva boken om än: Den om kultur, hjärna och hälsa. Jag berättade och svarade på frågor om modern forskning om hur hjärnan processar och påverkas av olika former av kultur, och vad vi idag vet om hur det påverkar hälsa, välbefinnande och lärande. Innan jag fick prata frågade en av bibliotekarierna ut mig. Mina svar var rätt långsamma:

Debattartikel om mitokondriebyte (feb 2015)

På min blogg var jag för två år sedan en av de första i Sverige att uppmärksamma att Storbritannien var på väg att ta steget mot att godkänna en första form av genmodifiering av människa – som samtidigt innebär att man går in och petar i det tabu som funnits mot att göra nyckelsteget vid kloning – kärnutbyte. Nu har brittiska parlamentet röstat för att det ska bli tillåtet. Jag kommenterade på SvT Opinion och menar att vi bör skynda långsamt.

Föreläsning “Vad är vetenskap?” (nov 2013)

Idag (20 nov 2013) föreläser jag på KI för gymnasieelever från Katrineholm, på en temadag om vad vetenskap är. Till det hörn av temat jag pratar om visar jag följande PP-presentation: Vad är vetenskap? (pdf)

Den kulturella hjärnan (maj 2013)

En webbsida, om den spännande nya forskningen om hur kultur och miljö bygger om vår hjärna på sätt som har stor betydelse för hälsa, lärande, välbefinnande och läkande. Jag skriver och bevakar utvecklingen, och vi planerar att snart “levla upp” det hela ordentligt. Läs sidan här!

Boken Genteknik,  kloning och stamceller (dec 2012)

Det tycks ha varit problem senaste dagarna med att komma åt den webbsida, där pdf-erna av boken “Genteknik, kloning och stamceller” ligger. Därför lägger jag upp filerna med boken här!

Övningsuppgift evolution (dec 2012)

Just nu har jag fått chansen att undervisa i en biologiklass på Katedralskolan i Uppsala till den biologibok jag var med och skrev. Här har jag gjort en övningsuppgift till elever på biologi 1, där de får bygga ett släktträd av aminosyresekvenser för att identifiera de huvudsakliga kungariken livet är indelat i. Här finns den uppgiften. Dessutom har jag kompletterat en övning där elever tittar på uppstoppade fåglar och konstruerar ett släktträd utifrån utseende och egenskaper med ett släktträd över samma fåglar utifrån den gen som nu används i “barkoda livet”-projektets djurdel. Den kompletteringen finns här.

Nobelpris gav uppdatering av kloningssajt (okt 2012)

När Nobelpriset i medicin tilldelades två forskare som haft stor betydelse för teknikerna att klona fick jag snabbt skriva om och uppdatera en presentation jag skrev för länge sedan på Forskning.se. Vad är kloning, vad kan den användas till och hur hänger det ihop med stamceller? Presentationen. Om pristagarna.

Föreläsning på Nobelmuseet (sept 2012)

Den 20 september föreläste jag om genteknikens svåra frågor för gymnasie- och 6-9-lärare på Nobelmuséet. Det bildspel jag visades kan laddas ner här (pptx) eller här (ppt)!

Insikt Biologi del 2 (aug 2012)

Del 2 har nu kommit ut i handeln av den gymnasielärobok i biologi, som jag skrivit tillsammans med Lena Brynhildsen i Linköping.

Stamcellsforskning idag (april 2012)

Mycket har hänt under de senaste åren kring stamcellsforskning, och de texter jag tidigare skrivit om saken (t ex  i “Genteknik, kloning och stamceller”) börjar bli lite till åren komna. Därför har det varit enormt roligt att under vintern få skriva två texter som beskriver var forskningen befinner sig idag. Som jag tror kan vara både spännande och användbara bland annat för lärare och på skolor:

  • I broschyren “Få kroppen att laga sig själv” finns en pinfärsk sammanfattning av modern stamcellsforskning, och elva presentationer av intressanta svenska forskningsprojekt. Den kan laddas ner som pdf här, eller så kan ni beställa några tryckta ex – eller en hel låda – från Maria Schütt på AFA Försäkring (maria.schutt@afaforsakring.se)
  • På konferensen Stem Cell Update i Uppsala i höstas presenterade internationella och svenska forskare av världsklass sina senaste forskningsresultat. Jag skrev en populärvetenskaplig sammanfattning av de olika föredragen, som ger fascinerande nedslag i forskningsfronten. Ladda ner rapporten här eller hos Vetenskapsrådet, som beställde den av mig.

Kultur och hälsa (dec 2011)

Ett allt hetare område i biovetenskaplig forskning rör frågan hur kultur och miljö får hjärnan att bygga och programmera om sig själv, och vad det får för konsekvenser för hälsa och lärande. För ett par år sedan skrev jag en rapport från en konferens i området (som tyvärr inte publicerades som det var tänkt), som finns utlagd här (pdf). Och nu har jag gjort en liten sammanställning av spännande och aktuell forskning i fältet här på min hemsida. (Som jag inte skulle kunnat göra utan Cecilia och Gunnar Bjursells viktiga arbete med att bevaka fältet, och samla relevant litteratur).

Gymnasiebok i biologi (sept 2011)

Tillsammans med Lena Brynhildsen och Magnus Ehinger håller jag på att skriva ett gymnasieläromedel i biologi. I slutet av sommaren kom första delen ut. Puh!!! Vi har försökt skriva så att den förklarar, inte bara berättar. Och istället för att få eleverna att tro att vi redan vet allt som finns att veta pekar vi även på frågor som ännu inte fått något svar. Nu hoppas vi att så många som möjligt vill använda boken … Läs mer här!

Genteknikens utveckling 2010 (sept 2011)

Mycket försenad lägger jag nu upp min och Marie Nymans rapport om genteknikens utveckling 2010 på min hemsida. den uppmärksamme har sedan flera månader hittat den hos Gentekniknämnden! Där kan man bland annat läsa om nya strategier för att med genteknik snabbare få fram effektivare vacciner mot influensa!

Smittsamma sagor (maj 2011)

I början av maj var jag för sjunde året i rad på Vetenskapsfestivalen i Göteborg och läste sagor om bakterier, virus och kroppens försvar. Läs mer om sagorna!

Föreläsning i Karlstad (maj 2011)

På själva 66-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa föreläste jag för lärare i Karlstad om genetik, gen-etik och om att skapa diskussioner i ett klassrum om detta. Jag lovade deltagarna lägga upp min powerpointpresentation på nätet, så den finns nu här!

Cellsamma historier i Borås (nov 2010)

I oktober agerade jag expert vid flera föreställningar av vetenskapsteatern “Cellsamma historier” på Bäckängsgymnasiet i Borås. Inför föreställningen gick  jag och Anders (skådespelaren, som kreerar ett otal roller: konfrancier, Hugo – mannen med världens sämsta arvsmassa, Gud, Ingmar Bergman, Mat-Tina som ska klona en människa …) genom manuset och förundrades över att den vetenskapliga utvecklingen sedan den  skrevs för fyra år sedan  skrevs bara gjort föreställningen aktuellare! Det har lett till att vi beslutat oss för att fortsätta ge föreställningen. Specialutformad för skolor och science centers – men har även spelats på länsteater. Läs mer här!

Epigenetik – hur miljön styr våra gener! (nov 2010)

Mycket spännande resultat har rapporterats senaste tiden om hur miljön kan se till att det fästs kemikalier vid våra gener, som kan sitta kvar resten av livet, och påverka både vår fysiska och psykiska hälsa. Om att mönstret av sådana kemikalier kan föras vidare mellan generationerna. Och att till och med det naturliga urvalet kan verka på sådana skillnader. Jag berättar om detta i en pdf (Hur miljön påverkar våra gener) och flera blogginlägg: Varför oengagerade mödrar får lössläppta döttrar; Diabetes av förfädernas mat?; Den saknade ärftligheten; Lamarck revisited. Se mer här!

Ny upplaga av Molekylär biologi (aug 2010)

Den nya upplagan av min lärobok i Molekylär biologi är äntligen klar att levereras till bokhandlar och beställas från Studentlitteratur. Helt ny disposition och kraftigt omarbetad, så jag hoppas den kan användas ytterligare några år! Läs mer!

Några bloggposter under sommaren (aug 2010)

Några bloggposter jag skrivit tidigare under sommarlovet, som många besökare hittat till:
Vilka delfiner har sex med varandra?

Är DNA-studier av folkgrupper rasism?
Rasbiologi och tvångssteriliseringar
Den kungliga blödarsjukan
Hur mammuten lärde sig tåla kyla
Kärlek och förälskelse – social konstruktion eller biologiskt program?
Grattis HUGO – vad du fått gjort!
Rasläran är motbevisad!
Två kulturer – Farsoter och historiens huvudlinjer

Uppdaterad bioinformatik (maj 2010)

Fem övningar för gymnasieelever i bioinformatik, som jag gjorde för några år sedan, är nu uppdaterade. Jag har flyttat dem från pdf-er till vanliga sidor på denna sajt. Även den kortkurs i bioinformatik jag gjort för lärare har fått samma ansiktslyftning.
Elevövningar bioinformatikKortkurs i bioinformatik.

Smittsamma sagor (april -10)

Den 20-22 april är jag för sjätte året i rad på Vetenskapsfestivalen i Göteborg och läser sagor om bakterier, virus och kroppens försvar. Läs mer om sagorna!

Att skriva populärvetenskap (mars 2010)

Tankar och praktiska råd om att skriva populärt om vetenskap. Som jag skrev ner när jag för några år sedan skulle föreläsa om att skriva populär naturvetenskap. Nu har jag fräschat upp texten och lagt den här!

Genteknikens utveckling (mars 2010)

Nu är jag och Marie på Gentekniknämnden klara med rapporten om genteknikens utveckling under 2009. Där kan man bland annat läsa om genteknik för framtidens biobränslen, om nanomaterial från GM virus och om varför genförändrade katter kan bli framtidens försöksdjur. Ladda ner rapporten här! (ppf).

Genteknikens svåra frågor (feb -10)

En sammanställning om olika etiska och samhälleliga frågor gentekniken reser. Vad betyder den för människovärde, miljö och rättvisa? En uppdatering och utbyggnad av etik-kapitlen från en tegelröd bok “Genteknik, stamceller och kloning”, som jag skrev för ett antal år sedan.  Klicka här!

Sekvensbestämma många människors genom (dec -09)

Tekniken att sekvensbestämma arvsanlag utvecklas i rasande fart. Snart blir det billigare att sekvensa sin arvsmassa än att köpa en avancerad mobiltelefon. Utvecklingen och dess konsekvenser diskuterades på en konferens jag var på i Geneve i november 2009. Läs gärna min rapport (pdf).

Ny upplaga av Molekylärbiologi-boken (dec -09)

Under november har jag slitit med korrektur till en ny upplaga av min lärobok i Molekylärbiologi. Helt nytt upplägg, mycket nytt material men bara något fler ord. Troligen kommer den ut under våren.  Läs mer om den nya upplagan och om den gamla versionen.

Ny www.genteknik.nu är snart färdig (nov -09)

Den nya versionen av www.genteknik.nu är nästan färdig, och kommer att ha premiär till våren. Läs mer här! Och tjuvkika på nya sajten!

Rapport från fetma-konferens (april -09)

Jag har nu skrivit en rapport från Gentekniknämndens populärvetenskapliga konferens “Fetma – arv, miljö och samhälle”. Så vill ni veta senaste rön om fetmans biologi. Och hur genforskningen kan ge hopp. Ladda ner rapporten här (pdf).  Eller hämta den på Gentekniknämndens hemsida.

Genteknikens utveckling 2008 (feb -09)

Omfattande populärvetenskaplig sammanställning av viktiga trender och upptäckter under 2008. Bland annat rapporteras om tomater som bildar virusproteiner till vaccin. Sammanställd av mig och Gentekniknämndens kanslichef Marie Nyman. Finns här (pdf)

Cellsamma historier på Gotland (dec -08)

Den 27 och 28 november 2008 framträdde jag som expert då vetenskapsteatern Cellsamma historier spelades på Gotlands länsteater. Läs mer om föreställningen och hur den kan beställas!

Nya biologin för lärare-material  (nov -08)

Webbtjänsten Nya biologin för lärare läggs ner under hösten. Det material jag skapat som tidigare fanns att ladda ner där kan man numera komma åt härifrån.

Forskningsnytt flyttat till Gentekniknämnden (maj -08)

De forskningsnyheter som en gång funnits på denna hemsida och senare på Nya biologin för lärare har nu flyttats till Gentekniknämndens hemsida.

Rollspel om gen-etik (april -08)

Tillsammans med museipedagoger på Nobelmuséet har jag arbetat fram ett rollspel om gen-etik. Läs mer och ladda ner genom att klicka här!

Sjukdomars uppkomst (mars -08)

Min senaste bok. Förklarar för gymnasieelever vad som sker på cellers och molekylers nivå när olika sjukdomar uppkommer. Hela immunförsvaret täcks av historierna om en handfull olika infektioner. Läs mer här!