Föreläsning: Den stimulerade hjärnan

Hur olika typer av stimulans stärker hjärnan och vår förmåga att tänka, minnas och fatta beslut. Inte bara hos unga, utan också hos äldre. Vilket beror på att nervceller hela livet nybildas, skickar utskott och bildar nya kopplingar – så länge hjärnan stimuleras. Vi diskuterar vilken betydelse detta har för omsorg, rehab och vård av äldre och funktionshindrade. Beroende på detaljnivå kan jag föreläsa mellan en och tre timmar:

  • En rad aktiviteter – som musicerande, dans, fysisk aktivitet och datorspelande – stärker på olika sätt människans hjärna.
  • Detta gäller inte bara unga. Till exempel förbättrar dansövningar för äldre minne, koordinationsförmåga, beslutsfattande, multitasking, och en rad andra funktioner i hjärnan.
  • Terapier med dans bromsar symptomen vid Parkinsons sjukdom, och hjälper vid rehabilitering efter stroke.
  • Musiklyssnande har betydande effekt på rehabilitering efter stroke – men bara sådan musik man själv gillar.
  • Att musikterapi lindrar symptom vid demenssjukdomar, och har betydande effekt vid depression, psykos och störningar i autismspektrat.
  • Detta speglas i experiment där råttor i en bur med mycket leksaker och utmaningar inte bara blir piggare och duktigare på att minnas och lösa problem än råttor i en normal bur, utan dessutom får mer förgrenade nervceller på vissa ställen i hjärnan. Och att det även gäller råttor som placeras där sent i livet.
  • I många fall åstadkoms problemen när hjärnan skadats inte av att en förmåga i sig är utslagen, utan att den normala förbindelsen med förmågan slagits ut. Jag visar två lyckliga exempel på hur sådana förmågor kan lockas fram, där en parkinsonsjuk fd fotbollspelare klarar av att springa dribblande när han får en boll vid fötterna, och en knappt kontaktbar dement man berättar om sin kärlek till musiken.

En halvdag för personal, chefer och beslutsfattare i omsorgsverksamheter, rehab och vård.

Boka mig!

Vill ni jag ska komma och hålla en föreläsning, kurs eller lärarfortbildning? Skicka då ett mail till h.branden@outlook.com.

Jag är molekylärbiolog, vetenskapsskribent och föreläsare. Har skrivit läroböcker för högskola och gymnasium, och en hel del populärvetenskap. Hållit hundratalet fortbildningar för lärare och lika många andra föreläsningar för olika publiker. Aktuell med boken Själens biologi och vår fria vilja.

Röster om Henrik

– Jag känner Henrik Brändén sedan 20 år. Henrik har en vacker förmåga att beskriva komplicerade vetenskapliga resultat och system på ett lättfattligt sätt. Han har mycket god förmåga att sortera fram väsentligheter och man kan vara säker på de saker som Henrik presenterar är utmärkt väl faktagranskade. /Hans Wigzell, Professor em, f.d.rektor på Karolinska Institutet

 

– När jag anlitar Henrik Brändén till fortbildningar för biologilärare kan jag vara säker på att många anmäler sig. Henrik är en mycket kunnig föreläsare som på ett levande och pedagogiskt sätt kan förklara biologins underbara värld. /Britta Pilkvist, ansvarig för fortbildningsnätverket i biologi, Jönköping

 

– Henrik är en utmärkt pedagog och klarade att förklara svåra samband för oss lekmän så att vi kände att vi förstod. En effekt av Henrik föreläsning är vi är flera som insåg hur intressant det är med immunologi, och det är inget vi ekonomer kunde tro innan. /Joachim Morath, VD Feelgood