Sagor om bakterier, virus och fotsyntes
Tre sagor som jag skrev för min då femårige son. Om vad som händer på cellers och molekylers nivå då bakterier gör en magsjuk, virus orsakar förkylning och kol och syre råkar ut för äventyrligheter i fotosyntes och cellandning.
Efter sagan visar jag bilder på hur bakterier, virus, storätarceller, hämoglobinmolekyler etc ser ut. Jag har läst dem för ett stort antal barngrupper från 5 till 9 år, bland annat på Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Djungeltelegrafen tycks ha spritt goda ord om dem, ty de hör alltid till de aktiviteter som snabbast blir fullbokade.
Rhinoviruset Rita och mördarcellerna
En sann saga om vad som händer när man blir förkyld. Rhinoviruset Rita kommer in i Lisas hals, klänger fast på en cell i halsväggen, klättrar in i den och börjar såga och klippa sönder allt som finns där inne. För att bygga nya Rhinovirus. Prickceller och mördarceller börjar nu kämpa mot viruset. Och ser till att man får feber.
Yersinia och dammsugarcellerna
En nästan sann berättelse hur det kan gå till när man får magont. Yersinia enterocolitica sitter i en fisk, som en farbror inte steker tillräckligt noga innan han äter. Så bakterien hamnar i hans mage och råkar ut för en rad äventyr. Bland annat blir han nästan uppäten av en dammsugarcell, men han räddar sig i sista stund med hjälp av en spruta med ett hemligt vapen …
Syremolekylen Sysse och koldioxidmolekylen Kålle
Syremolekylen Sysse sugs in i en pojkes mun. Han kommer ner i lungan, hamnar i en blodådra, plockas upp av en röd blodkropp och äts upp av en hämoglobinmolekyl, som släpper ut honom i musklerna just när pojken ska hoppa upp på en stor sten. Men där sätts han ihop med en kolatom, och förvandlas till koldioxidmolekylen Kålle. Som till slut, när han hamnat inne i bladet på en växt, omvandlas till syremolekylen Sysse igen.
