Oksana och Andrej

Sovjetunionen har fallit, Ukraina har blivit självständigt och landets ekonomi befinner sig i fritt fall. Oksana kommer från en familj av nationalister och har varit aktiv i självständighetskampen. Hon har träffat Andrej, övertygad kommunist och ryssvän från en familj med höga partifunktionärer. Nu ska de gifta sig. Dagen före bröllopet träffas deras föräldrar för första gången, och medan de försöker ordna bröllopsfesten upptäcker de att familjerna har varandras blod på händerna sedan inbördeskrigen på 1940-talet …

Det är romantiskt, tragikomiskt, och väldigt politiskt på ett kärleksfullt folkbildande sätt.
/America Vera-Zavala, författare, dramatiker, aktivist

Kunnig, spännande och grymt underhållande. Läs!
/Lena Kjersén Edman, litteraturvetare, recencent

Röster om boken:

Henrik Brändén har skrivit en bok som kan hjälpa oss att förstå det krig som idag rasar i Europa. I sin romandebut tar han kärlek till hjälp; en kärlekshistoria, ett stundande bröllop, ett par som försöker blicka framåt tillsammans – Oksana och Andrej. Det är romantiskt, tragikomiskt, och väldigt politiskt på ett kärleksfullt folkbildande sätt.
/America Vera-Zavala, författare, dramatiker, aktivist

Med så olika ideal och drömmar … att behöva bråka om banderivtsi och Lenin – och ska barnen de kanske får uppfostras till nationalister eller till kosmopoliter? Hur ska de förälskade ungdomarna – Andrej som är kommunist och Oksana som varit aktiv i självständighetesrörelsen – bygga upp ett gott äktenskap tillsammans i 1990-talets komplicerade Ukraina? Kunnig, spännande och grymt underhållande är Henrik Brändéns debutroman Oksana och Andrej. Läs!
/Lena Kjersén Edman, litteraturvetare, recencent

I den här boken försöker jag gestalta hur det Ukraina jag mötte på 1990-talet var djupt kluvet mellan två oförenliga föreställningar om vad ukrainare egentligen är: Ett östslaviskt broderfolk till ryssarna, eller ett europeiskt folk som bara av historiska olyckshändelser hamnat under ryskt välde? En kluvenhet som spelat en viktig roll bakom det krig som bröt ut 2014, men också överbryggats av just det kriget.
/Henrik Brändén

Köp boken:

Fråga  efter boken hos din fysiska bokhandel. Eller köp den från nätbokhandeln: Adlibris, Bokus.

Vill du ha ett signerat exemplar blir det lite dyrare – 300 kr – för det tar tid att hantera, och posten är inte billig för små volymer. Swisha då med koden nedan (eller manuellt till 1230202895), och skriv som meddelande in: “O&A” + namn och adress.

Bilder

Fria att ladda ner om fotograf anges:


Fotograf: Palli Kristmundsson


Fotograf: Palli Kristmundsson


Foto: Sergej Tanja Brändén


Foto: Sergej Tanja Brändén

 

Läs ett smakprov:

Här hittar du ett par av bokens kapitel att läsa som smakprov:

Kapitel 2

Kapitel 12