Jag plitade för någo vecka sedan ihop en liten artikel till Aftonbladet om vad modern biologi egentligen har att säga om det här med kön och könsprägling. I den lätt förvirrade diskussion som hade brutit ut där mellan transaktivister och feminister av den gamla skola, som gjort dogm av att det enda biologin bestämmer är utseendet på genitalierna. Men framför allt med udden riktad mot dem som hånar transrörelsen med påståenden som att “rent biologiskt finns bara två kön”. På cellnivå stämmer det naturligtvis. Men inte när man betraktar hela människor i sitt sociala sammanhang. Här är artikeln som kom in i Aftonbladet.

Sedan ledde det till att jag kallades till en långintervju i P3s Morgonpasset. Den version där musikinslag är bortklippta kan ni hitta 29-30 minuter in i det här avsnittet av Morgonpasset.

Sedan ledde det också till att jag just intervjuats tillsammans med Ebba Witt Brattström i P1s Studio Ett.  Den börjar 1 timme 25 minuter in i detta klipp.

Allt började med att jag bestämde mig för att ha ett avsnitt om hjärnans könsprägling med i en bok jag skriver om modern hjärnforskning. Och därför läste in mig på forskningen, och skrev. Så många vänner blev intresserade, att jag under en tid delat ett utkast till manus till det kapitlet, som innehåller ordentliga referenser och hänvisningar till forskning. Orkar ni läsa 20 sidor populärvetenskapligt manus finns det här (uppdaterat april 2019).