Dagens Arena publicerar nu ett utdrag ur min nya bok “Själens biologi och vår fria vilja”. De har satt saxen strax efter min upptakt till kapitel 13, som lyder:

“Hur kommer det sig att traumatiska händelser i barndomen kan prägla oss för hela livet? Och hur bär sig droger åt för att för alltid förändra hjärnan, så att den som en gång blivit alkoholist kan åka dit igen av ett enda glas vin, efter att ha varit nykter i årtionden?
En viktig del av svaret på dessa frågor har visat sig vara att miljön kan få våra celler att märka in sina egna gener på ett sätt som påverkar hur generna skall användas eller inte användas under årtionden framåt.

Tillsammans med hjärnans mekanismer för inlärning och minne hjälper oss denna inmärkning att förstå hur saker som hände för längesedan kan påverka vår hjärna här och nu. Och hur det som händer här och nu kan påverka oss och våra beslut för mycket lång tid framåt.”

Läs fortsättningen i Dagens Arena!