I dagens SvD slår man upp en spännande undersökning från forskare i USA för fullt, som visat att möss blir lika tokiga i en blandning av socker och fett, som de kan bli i alkohol, nikotin och kokain. Journalistens slutsats är snabb och enkel: Man kan bli beroende av godis och kokosbollar på samma sätt som av kokain. Och sedan ställs svenska myndigheter till ansvars, för att man inte “erkänner” fett- och sockerberoende som en sjukdom.


Vilket visar problemen med att låta vetenskapsjournalistik skrivas och redigeras av folk som inte får tid att sätta sig in i den vetenskap de skriver om.

Ett beroende, det är när kroppens normala belöningssystem “kidnappas” av andra kemikalier eller beteenden, än dem som systemen under evolutionen utvecklats för att belöna.  Opiater liknar till exempel kroppens egna belöningsmolekyler (endorfiner), binder deras mottagare och startar samma slags lyckokänslor som förälskelse, sex eller hård fysisk träning.

Men med fett och socker är det inte så att de liknar ämnen, som kroppen utvecklats att reagera positivt på. De är ämnen, som vår kropp är programmerad att reagera positivt på. Under huvuddelen av människans och andra däggdjurs evolutionära historia har socker och fett varit sällsynta ämnen med mycket energi. Har man haft feta eller söta livsmedel framför sig har det därför under större delen av människans evolutionära historia varit en bra idé att sluka dem. Varför människan helt enkelt selekterats till att inte bara tycka om smaken av dem, utan uppenbarligen också till att få en kick av att äta dem.

Detta är självklart kunskap som är viktig, både för att förstå hur det kommer sig att många människor likt mig har så himlans svårt att avstå från tårtor och chokladkakor. Och för att kunna designa behandlingar och läkemedel, som kan hjälpa folk att bryta ett överdrivet snaskande av sådana livsmedel.

Men att kalla det för ett beroende av samma slag som nikotin-, alkohol- eller kokainberoende är inte ett rimligt sätt att använda orden.

För samtidigt som fett och socker startar reaktioner som liknar de reaktioner olika droger startar är vi faktiskt samtidigt i ordets allra mest grundläggande, biologiska mening beroende av fetter. Fetter är livsnödvändiga för oss.  Vi måste få i oss en del av vårt energibehov via fetter. Utan dem dör vi!