Ikväll föreläste jag för 40 medlemmar och andra intresserade för Kemistsamfundet i Stockholm kring sars-cov2 och om viruset kan vara på väg att mutera bort från den immunitet man får av att ha sjukdomen. Svaret var att vi inte ser något tecken på den saken ännu – annat än hos danska minkar. De “hot spots” för mutationer i virusets genom som överlever det naturliga urvalet när viruset sprids mellan människor verkar inte sammanfalla med de ställen på viruset som immunförsvaret reagerar mot. (Lite annorlunda med de ställen där mutationer selekteras för vid hopp mellan arter.) Men jag avslutade med att påminna om att medan DNA-virus evolverar med sådär en mutation på en miljon baspar och år (eller ännu mindre) är motsvarande siffra för sars-cov2 en på tusen. I samma storleksordning som, blott något lägre än, influensas tre på tusen och HIVs en till tio på tusen. För dem som vill kika i powerpointen från föreläsningen finns den här!