Den 20 maj kommer jag ut med en roman, som  gestaltar hur kluvet det Ukraina jag för trettio år sedan lärde känna var mellan människor som såg Ryssland som en vän, och som den store fienden. Putins krig har sedan 2014 överbryggat mycket av de slitningarna. Men man behöver förstå hur djupa de varit för att begripa varför Putin över huvud taget kunde få för sig att hans övergrepp skulle kunna lyckas.

Oksana och Andrej handlar om ett älskande par med rötterna i varsin av sidorna. Om vad som händer när deras föräldrar första gången träffas dygnet före deras bröllop, i det fulständiga kaos som rådde i den fd Sovjetunionen i början av 1990-talet. Och ska förbereda festen. Men upptäcker att familjerna har varandras blod på händerna sedan inbördeskriget på 1940-talet.

Köp boken! Från den 20de maj kan ni alltså köpa boken i webbokhandeln. Redan nu kan ni gå in till er fysiska bokhandel och beställa den. Kan ni inte bärga er kan ni klicka på den här länken (https://celanders.se/bocker/kommande/oksana-och-andrej) och lägga en förhandsbeställning hos Celanders förlag. Vill ni ha ett signerat exemplar kostar det 300 kr – det är rätt mycket praktiskt trassel och Postnords porto bara stiger och stiger. Swisha då med hjälp av koden till höger och skriv på meddelanden in O&A (så jag vet vilken bok ni beställer), namn (så jag vet vem jag ska rikta signeringen till) och adress (så jag vet vart jag ska skicka den).

Sedan ska jag naturligtvis ha boksläpp. Ett i Uppsala, ett i Stockholm och ett på nätet.

Boksläpp i Uppsala blir det onsdagen 24 maj kl 18.00 i Kulturpunkten i Gottsunda centrum (ingången mitt emot kyrkan, sedan mitt emot biblioteket). Där kommer jag att samtala om boken med regissören, dramatikern och författaren America Vera-Zalava, svara på frågor och diskutera med er som kommer, bjuda på snittar och cider, signera böcker, och mingla. Och presentera er för min förläggare Henrik Celander. För att jag ska veta hur många snittar som ska göras blir jag glad om du anmäler dig på släppets Facebookevent, sller skickar mig ett mail.

Boksläpp i Stockholm kommer sedan torsdagen 25 maj kl 18 i Mäster Olofsgården på Svartmangatan 6 i Gamla stan. Där kommer jag att samtala om boken med författaren och kulturdebattören Torbjörn Elensky och östeuropaexperten Inga Näslund. Jag svarar på frågor från er, signerar böcker, minglar och bjuder på cider och snittar. Och presenterar min förläggare Henrik Celander. Och för att jag ska fixa lagom mycket enittar måste jag veta hur många ni blir, så anmäl er på släppets Facebookevent, eller genom att skicka mig ett mail.

Boksläpp på nätet blir sedan tisdag 30 maj kl 18.30 för alla er som inte har tid de dagarna, inte är på rätt plats eller tycker att cider är för blaskigt att skåla för en bok i. Jag kommer för min del att öppna en liten flaska ukrainskt mousserande vin, som lagrats i gruvgångar under Bachmut (Artemivske). Och så diskuterar jag boken med författaren Maria Küchen. Svarar på frågor och hänger med er på nätet tills ni eller jag kroknar.

Läs mer om boken här!